- Urologie
- Endocrinologie
- Gastroenterologie
- Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
- Fisa Port Arma
- ORL
- Chirurgie generala
- Fisa Permis Auto
- Dermatologie
- Obstetrica – Ginecologie
- Psihiatrie
- Psihologie
- Oftalmologie
- Medicina sportiva
- Medicina de familie
- Recuperare medicala
- Radiologie – Imagistica Medicala
- Ortopedie – Traumatologie
- Siguranta circulatiei
- Medicina muncii
DEPARTAMENTUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA
(Contract CJAS Timis – Bilet de trimitere)
1) Dr. EL-BERNI IMANE
Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala
2) Dr. SADAGURSCHI MARIA CLAUDIA
Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala
Radiologia este specialitatea medicală care folosește imagistica medicală pentru a diagnostica și trata bolile din corpul uman și al animalelor.
O varietate de tehnici imagistice, cum ar fi radiografia, ecografia, sunt folosite pentru a diagnostica sau trata boli.
Practica modernă a radiologiei implică mai multe profesii diferite de asistență medicală care lucrează în echipă. Radiologul este un medic care a finalizat pregătirea post-universitară adecvată și interpretează imagini medicale, comunică aceste descoperiri altor medici prin intermediul unui raport sau verbal și folosește imagistica pentru a efectua proceduri medicale minim invazive . Asistenta medicală este implicată în îngrijirea pacienților înainte și după imagini sau proceduri, inclusiv administrarea de medicamente, monitorizarea semnelor vitale și monitorizarea pacienților sedați. Radiograful, cunoscut și ca „tehnician radiologic” în unele țări, precum Statele Unite, este un profesionistul specializat în domeniul sănătății, care folosește tehnologii sofisticate și tehnici de poziționare pentru a produce imagini medicale pentru interpretarea radiologului. În funcție de pregătirea individului și de țara de practică, radiograful se poate specializa într-una dintre modalitățile de imagistică menționate mai sus sau are roluri extinse în raportarea imaginilor.
Radiografiile (denumite inițial roentgenografii, numite după descoperitorul de raze X, Wilhelm Conrad Röntgen ) sunt produse prin transmiterea razelor X printr-un pacient. Razele X sunt proiectate prin corp pe un detector; se formează o imagine pe baza căreia razele trec (și sunt detectate) față de cele care sunt absorbite sau împrăștiate la pacient (și astfel nu sunt detectate). Röntgen a descoperit razele X la 8 noiembrie 1895 și a primit primul premiu Nobel de fizică pentru descoperirea lor în 1901.
În radiografia pe ecran de film, un tub cu raze X generează un fascicul de raze X, care este orientat către pacient. Razele X care trec prin pacient sunt filtrate printr-un dispozitiv numit grilă sau filtru de raze X, pentru a reduce împrăștierea și lovește un film nedevelopat, care este ținut strâns într-un ecran cu atomi de fosfor care emit lumină într-o casetă. Filmul este apoi developat chimic și o imagine apare pe film. Radiografia pe ecran este înlocuită cu radiografia pe placă de fosfor, dar mai recent cu radiografia digitală (RD) și imagistica EOS . În cele mai recente două sisteme, senzorii de izolare a razelor X care transformă semnalele generate în informații digitale, care sunt transmise și transformate într-o imagine afișată pe ecranul computerului. În radiografia digitală, senzorii formează o placă, dar în sistemul EOS, care este un sistem de scanare prin sloturi, un senzor liniar scanează vertical pacientul.